Legea

 Proiect

LEGEA CU PRIVIRE LA “VATRA  NEAMULUI”

Articolul 1. Noţiuni generale, utilizate în prezenta lege

În scopul creării de către cetăţeni a , termenii utilizaţi în prezenta Lege au următoarea semnificaţie:

  1. Vatra neamului – terenul de pământ cu casă individuală de locuit şi alte construcţii auxiliare, la fel, cu plantaţii de culturi multianuale, cu plantaţii forestiere, cu obiecte acvatice, animale şi altă proprietate, pe care din generaţie în generaţie trăieşte omul şi familia (neamul) lui, practicând gospodăria de conac (de cătun).
  2. Gospodăria conacului (cătunului) – forma activităţii necomerciale a cetăţeanului şi membrilor familiei sale, în procesul căreia este acordată prioritate pământului ca obiect natural, protejat în calitate de componentă de primă importanţă a naturii, sunt implementate procedee ecologice de prelucrare a pământului, este reaşlizată activitatea agricolă cu impact negativ minim asupra mediului înconjurător, este asigurat traiul cetăţenilor într-un mediu favorabil, sunt realizate activităţi de protecţie a naturii, sunt renăscute  ritualuri, sărbători şi meşteşuguri populare ancestrale, este popularizat un mod sănătos de viaţă.

 

  1. Aşezare de vatre a neamului —o formaţiune populată, creată de cetăţeni, raportată la categoria „teritorii populate” şi constituită din vatre a neamului, terenuri de pământ, destinate constituirii vatrelor neamului şi pământurilor cu destinaţie comunitară, amplasării obiectelor de infrastructură şi altei proprietăţi aparţinînd locuitorilor aşezării de vatra a neamului de folosinţă generală.
  2. Organul abilitat – organul executiv al puterii de stat sau organul autoadministrării publice locale, cu dreptul de acordare a terenurilor de pământ corespunzătoare din pământurile, aflate în proprietate de stat sau municipală, în conformitate cu legislaţia în vigoare a Republicii Moldova.

Articolul 2. Acordarea terenurilor de pământ pentru constituirea de Vatra a Neamului

  1. Terenurile de pământ pentru constituirea de vatra a neamului  sunt acordate cetăţenilor RM cu titlu gratuit de către  organele puterii de stat şi organele autoadministrării publice locale din componenţa pămînturilor cu destinaţie agricolă, din pămînturile localităţilor sau din componenţa pământurilor fondului forestier. Dimensiunea minimă a terenului de pământ, acordat cetăţeanului cu titlu gratuit din pământurile, aflate în proprietate de stat sau municipală pentru constituirea  de vatra a neamului  , nu poate fi mai mică de un hectar.
  2. Dimensiunea minimală a terenului de pământ sau a totalităţii terenurilor de pământ, care se pot afla concomitent în posesia cetăţeanului şi membrilor familiei sale, care întemeiază în comun vatra a neamului  , este stabilită de legile  RM. O parte din terenurile de pământ, suprafaţa cărora depăşeşte dimensiunea maximă, trebuie să fie perfectată ca un alt tip de utilizare autorizată (gospodăria ţărănească (de fermier), gospodăria individuală auxiliară, producţie agricolă etc.), la alegerea cetăţeanului, timp de un an din ziua obţinerii dreptului asupra acestor terenuri de pământ.

3.   Organul abilitat acordă cetăţeanului RM care a manifestat dorinţa de a obţine terenul de pământ pentru constituirea de vatra a neamului  , liber de drepturile terţelor persoane asupra acestuia, aflat în proprietate de stat sau municipală, care nu este scos din circuit, nu este interzis pentru privatizare de Lege  şi nu este rezervat pentru necesităţi de stat  sau municipale.

  1. Lipsa planului general, regulilor de exploatare a pământului şi de construcţie, proiectului planului teritoriului sau altei documentaţii urbanistice nu poate servi temei pentru a refuza cetăţeanului acordarea terenului de pământ pentru constituirea de vatra a neamului  .
  2. Informaţia despre disponibilitatea terenurilor de pământ libere este general-accesibilă şi este oferită de organul abilitat cu titlu gratuit cetăţenilor, care şi-au exprimat intenţia de consituire a vatrei neamului.
    1. Terenurile de pământ pentru constituirea de vatra a neamului  pot fi acordate cetăţenilor:

 

—  Cu drept de posesiune transmisibilă pe parcursul vieţii;

—  Cu drept de proprietate;

— cu drept de folosinţă permanentă (fără termen).

  1. În toate aceste cazuri dreptul alegerii tipului de drept aparţine cetăţeanului.
  2. Dreptul la crearea de vatra a neamului  – este un drept al oricărui cetăţean al RM de la naştere. Dreptul la obţinerea terenului de pământ cu titlu gratuit pentru constituirea pe acesta a  vatrei neamului  este realizat de cetăţeanul RM o singură dată, obţinerea repetată de către cetăţean a terenului de pământ pentru constituirea de vatra a neamului   nu se admite.
  3. Ordinea acordării terenurilor de pământ cetăţenilor şi asociaţiilor acestora pentru organizarea aşezărilor, compuse din vatre a neamului, este stabilită de Guvernul RM.

Articolul 3. Regimul juridic al terenurilor de pământ ale vatrei neamului

1.   Terenurile de pământ, acordate cetăţenilor pentru constituirea de vatra a neamului, nu sunt posibile de retragere pentru necesităţi de stat şi municipale.

2. Confiscarea terenului de pământ şi proprietăţii vatrei  neamului  nu se admite.

  1. Urmărirea terenului de pământ şi proprietăţii de vatrei neamului  în legătură cu obligaţiile debitoriale ale cetăţeanului şi membrilor familiei acestuia nu se admite.
  2. Terenurile de pământ, acordate cetăţenilor pentru constituirea vatrei neamului, nu pot fi separate în părţi, dacă suprafaţa unuia dintre terenurile de pământ nou-formate va fi mai mică de un hectar.

 

  1. Modificarea destinaţiei speciale a terenului de pământ al vatrei neamului nu se admite.
  2. Încetarea forţată a drepturilor asupra terenurilor de pământ ale vatrei neamului, cu excepţia cazurilor, stabilite de prezenta Lege, nu se admite.

Articolul 4. Posesiunea, folosinţa şi gestionarea vatrei neamului

1. Fiecare cetăţean al RM are dreptul de posesiune, folosinţă şi de gestionare a vatrei neamului şi de transmitere a acestuia prin moştenire, indiferent de faptul, în baza cărui drept organul abilitat i-a acordat acest teren de pământ.

  1. Terenul de pământ, acordat cetăţeanului în corespundere cu prezenta lege, poate fi sustras forţat în cazul, în care cetăţeanul  nu utilizează terenul de pământ pentru constituirea vatrei neamului timp de peste cinci ani la rând.

Terenul de pământ este considerat neutilizat în scopul constituirii vatrei neamului, dacă timp de peste cinci ani sunt atestate următoarele semnalmente:

–   pe terenul de pământ nu locuieşte nici cetăţeanul, căruia i-a fost acordat terenul de pământ pentru vatrei neamului, nici membrii familiei acestuia, nici rudele apropiate;

–   pe terenul de pământ nu este realizată activitatea economică sau este practicată cu încălcarea prezentei legi.

 

  1. În momentul retragerii terenului de pământ în cazul neutilizării lui pentru constituirea vatrei neamului, este realizată compensarea în mărimea cheltuielilor confirmate în vederea îmbunătăţirilor inseparabile efective ale terenului de pământ, efectuate de cetăţean sau de membrii familiei acestuia. Concomitent, terenul de pământ, acordat  cetăţeanului în corespundere cu prezenta lege cu titlu gratuit, nu este evaluat şi nu este pasibil de compensare.
  2. Ordinea sechestrării terenului de pământ, acordat cetăţeanului în corespundere cu prezenta lege şi neutilizat pentru constituirea vatrei neamului timp de peste cinci ani la rând, este stabilită de Guvernul RM.
  3. Transmiterea de către cetăţean a drepturilor asupra terenului de pământ al vatrei neamului altor persoane sau organizaţii nu se admite, în afară de cazurile transmiterii de către cetăţean a vatrei neamului altui membru al familiei sau unei rude apropiate.

Articolul 5. Constituirea  vatrei neamului

1. În procesul constituirii terenului de pământ în calitate de vatra a neamului cetăţeanul are dreptul:

–   să desfăşoare pe terenul de pământ activitatea agricolă, în special, să practice grădinăritul, legumicultura, viticultura, silvicultura, producţia de seminţe, floricultura, apicultura, piscicultura, avicultura, creşterea animalelor de blană, zootehnia etc., aplicând metode ecologice de producţie şi respectând exigenţele legislaţiei de mediu a RM.

– să construiască în orice loc pe terenul de pământ o casă individuală de locuit (nu mia înaltă de trei etaje), potrivită pentru traiul cetăţeanului şi membrilor familiei sale pe parcursul întregului an (permanent), să înregistreze dreptul de proprietate în ordinea stabilită de lege şi să înregistreze în aceasta locul permanent de trai;

–  să construiască pe terenul de pământ edificii şi ansambluri capitale şi necapitale auxiliare, printre care băi, garaje, sere, pivnite, magazii, fântâni, mori de apă, mori de vânt, chioşcuri, pavilioane, cărări, răzoare de flori, havuzuri, bănci, elemente decorative etc.;

–  să creeze opere de arhitectura peisagistică şi ale culturii de grădini şi parcuri (livezi, parcuri, scuaruri, bulevarde), ansambluri culturale şi naturale, opere de pictură, sculptură, de artă apicativ-decorativă, obiecte tehnico-ştiinţifice şi alte obiecte ale culturii materiale;

–  să desfăşoare activităţi de protecţie a mediului, în special, să planteze spaţii verzi, să creeze obiecte acvatice, să păstreze păşunile naturale, landşaftul şi arealul natural (locurile de trai) ale insectelor, albinelor şi altor vietăţi, să păstreze şi să restabilească diversitatea biologică a organismelor vii, să restabilească sistemele ecologice naturale etc.;

 

  1. Constituirea  vatrei neamului este realizată, de regulă, prin contribuţia  personală  a cetăţenilor RM care se află în legături de rudenie sau de familie.
  2. Constituirea de către cetăţean şi membrii familiei acestuia a vatrei neamului nu reprezintă o activitate antreprenorială. Produsele, obţinute de pe terenurile de pământ, utilizate de cetăţeni pentru constituirea vatrei neamului, sunt scutite de orice impozite.
    1. La înălţarea de către cetăţean a casei individuale de locuit, precum şi la construcţia edificiilor capitale şi ansamblurilor auxiliare în hotarele terenului de pământ, destinat constituirii vatrei neamului, obţinerea autorizaţiilor pentru construcţie nu este necesară.

5.  În procesul constituirii terenului de pământui în calitate de vatra a neamului cetăţeanul  are dreptul să rezerveze pentru construcţie nu mai mult de 10% din suprafaţa terenului de pământ.

6.   Cetăţeanul care întemeiază vatra a neamului şi membrii familiei (neamului) său au dreptul să fie înhumaţi pe teritoriul vatrei neamului, cu condiţia respectării normelor sanitare.

7. Amestecul cuiva în activitatea cetăţenilor în vederea constituirii vatrei neamului nu se admite, cu excepţia cazurilor, stabilite de legislaţia Republicii Moldova.

Articolul 6. Organizarea aşezărilor, alcătuite din vatre a neamului

1.  În Republica Moldova este garantat dreptul cetăţenilor RM la organizarea aşezărilor, alcătuite din vatre a neamului, inclusiv:

–  dreptul cetăţenilor, care întemeiază vatre a neamului pe terenurile de pământ învecinate, la asociere în aşezări de vatre a neamului;

–  dreptul cetăţenilor (grupurilor de iniţiativă) la obţinerea cu titlu gratuit a terenului de pământ pentru formarea aşezării de vatra a neamului;

–  dreptul cetăţenilor-locuitori ai aşezărilor de  vatra a neamului la formarea teritoriilor comune ale aşezării de  vatre a neamului  şi la amplasarea proprietăţii de uz comun, necesare aşezării;

–  dreptul cetăţenilor la susţinerea din partea statului în procesul organizării aşezării de vatre a neamului, creării infrastructurii acesteia şi altei proprietăţi de uz general.

2. Aşezarea de vatre a neamului, creată la iniţiativa cetăţenilor Republicii Moldova, care întemeiază moşiile de familie pe terenurile de pământ învecinate, este un teritoriu populat, statutul juridic al căruia este stabilit de prezenta Lege şi Legile RM,  cu privire la vatre a neamului. La decizia locuitorilor aşezărilor de  vatre a neamului, adoptată la adunarea cetăţenilor, aşezarea de vatre a neamului poate obţine statutul de localitate, de arie naturală protejată sau de formaţiune municipală, în temeiul deciziilor organelor abilitate şi în ordinea, stabilită de legislaţia în vigoare a Republicii Moldova.

  1. Cetăţenii, care consituie  vatre a neamului pe terenurile de pământ învecinate şi decid asocierea în aşezări de vatre a neamului, deja au aprobat denumirea acesteia şi au elaborat proiectul de planificare a teritoriului ei, au dreptul la alipirea pământurilor adiacente aşezării, necesare pentru formarea teritoriilor comune ale aşezării de vatre a neamului şi amplasarea proprietăţii de uz comun, necesare aşezării.
  2. Cetăţenii (grupurile de iniţiativă ale cetăţenilor), care s-au adresat la organele abilitate cu  cererea de acordare a terenului de pământ pentru formarea aşezării de vatre a neamului şi au elaborat în comun cu organele competente proiectul de planificare a teritoriului ei, au dreptul la obţinerea cu titlu gratuit a terenurilor de pământ într-un masiv comun corepunzător numărului de cereri ale cetăţenilor care doresc să întemeieze în comun vatre a neamului, inclusiv obţinerea teritoriului, necesar pentru formarea teritoriilor comune ale aşezării de vatre a neamului şi amplasarea proprietăţii de uz comun, necesare aşezării.

5.   În procesul organizării aşezării de vatre a neamului, dimenisunile suprafeţei, acordate cu titlu gratuit de organele abilitate pentru formarea teritoriilor comune ale aşezării de vatre a neamului şi amplasarea proprietăţii de uz comun, necesare aşezării sunt stabilite reieşind din cerinţele legislaţiei în vigoare.

Articolul 7. Zona ecologică  a aşezării de  vatre a neamului

1.  Cetăţenii, care consituie  vatre a neamului în componenţa aşezării de  vatre a neamului, au dreptul în temeiul deciziei adunării generale să stabilească în jurul aşezării de   vatre a neamului o zonă ecologică, destinată:

–  păstrării naturii virgine  şi bogăţiilor acesteia în interesele generaţiilor actuale şi celor viitoare ale cetăţenilor Republicii Moldova;

–  practicării garantate de către cetăţeni a unei agriculturi ecologice;

–  protecţiei complexelor naturale ale vatrelor neamului de la impactele tehnogene şi asigurării dreptului cetăţenilor la trai în condiţiile unui mediu favorabil.

2.   Zona ecologică  a aşezării de vatre a neamului  este stabilită  de la hotarul aşezării de   vatre a neamului în mărime:

1  km – la constituirea aşezării de  moşii de familie;

кm – în caz dacă în aşezarea de vatre a neamului există plantaţii de culturi agricole utilizate în alimentaţie fără prelucrare termica (ceapă verde, patrunjel, ţelina, măcriş, mazăre, fenicul, roşii, castraveţi, fructe şi pomuşoare etc.), sau surse de alimentare cu apă tehnică şi potabilă a populaţiei (izvoare, iazuri, râuri, lacuri etc.), sau bazine piscicole;

5 кm – în caz dacă în aşezarea de vatre a neamului există stupi şi butuci de albine, prisăci de albini melifere.

Hotarele zonei ecologice ale aşezării de vatre a neamului sunt stabilite ţinând cont de teritoriul ocupat de vatre a neamului şi pot fi revizuite în legătură cu formarea unor noi  vatre a neamului (prin extinderea aşezării de  vatre a neamului).

3.  Dacă altceva nu va fi stabilit prin decizia adunării generale a locuitorilor aşezărilor de vatre a neamului, pe teritoriul zonei ecologice a aşezării de  vatre a neamului este interzis:

–  efectuarea defrişărilor masive ale plantaţiilor forestiere;

–  utilizarea pesticidelor şi altor preparate chimice toxice;

–  practicarea vânătorii şi altor activităţi cinegetice;

–  valorificarea zăcămintelor naturale;

–   poluarea teritoriului cu ape menajere, substanţe chimice, radioactive şi nocive, deşeuri industriale şi de consum;

–  amplasara locurilor de înhumare a deşeurilor de producţie şi de consum, cimitirelor umane, cimitirelor de vite şi altor obiecte cu impact asupra stării apelor subterane;

–  plasarea sau înhumarea deşeurilor nocive şi radioactive;

 

–    deversarea deşeurilor industriale şi de consum, inclusiv a deşeurilor radioactive, în obiectele acvatice de suprafaţă şi subterane, în acumulări acvatice, în pământ şi în sol;

–    efectuarea activităţilor economice şi de alt gen cu alte efecte negative pentru complexele naturale ale vatre a neamului, împiedicând astfel îndeplinirea misiunii ecologice, sanitar-igienice şi recreative ale acestora.

4.  Prin excepţie cu acordul locuitorilor din aşezările de  moşii de familie pe teritoriul zonei ecologice a aşezării de  moşii de familie pot fi efectuate genuri de activităţi economice şi de altă natură care, în corespundere cu legislaţia în vigoare a Republicii Moldova, necesită desfăşurarea prealabilă a audierilor publice (audieri şi examinări publice).

5.    Cu scopul obţinerii acordului cetăţenilor-locuitori ai aşezărilor de  vatre a neamului în vederea luării deciziilor menţionate mai sus, sau pentru îndeplinirea genurilor de activitate enumerate, audierile publice sunt organizuate în formă de adunare generală a locuitorilor aşezărilor de  vatre a neamului, pe teritoriul aşezării de  vatre a neamului.

6.  Fiecare locuitor din aşezările de  vatre a neamului are dreptul cu titlu gratuit să utilizeze terenurile agricole, situate pe teritoriul zonei ecologice, obiectele acvatice şi pădurile cu scopul cositului ierbii, păşunatului vitelor, practicării apiculturii, colectării şi culesului fructelor, pomuşoarelor, nucilor, ciupercilor, vreascurilor, lemnelor uscate, muşchiului şi altor resurse silvicole.

Articolul 8. Aplicarea prevederilor legislaţiei în vigoare privitor la „Vatra Neamului”

1. Regimul juridic al terenurilor de pământ al vatreor neamului este stabilit de Legea Republicii Moldova „Cu privire la vatre a neamului” .

2.    Pentru cetăţenii care întemeiază vatre a neamului, sunt stabilite înlesniri, prevăzute pentru producătorii agricoli prin Legile nationale „Cu privire la dezvoltarea agriculturii” .

3.   În cazul edificării pe terenul de pământ al vatre a neamului a obiectului de construcţie individuală locativă, cetăţeanul (soţul sau soţia) are dreptul să dispună de inlesnirile financiare „Cu privire la măsurile suplimentare de susţinere de stat a famimliilor cu copii”.

4.     Organele puterii de stat şi ale autoadministraţiei publice locale contribuie la ajutorarea cetăţenilor care întemeiază vatre a neamului, în organizarea administrării teritoriale publice, în participarea la audierile publice, în desfăşurarea întrunilor, adunărilor, promovarea iniţiativelor legislative în chestiuni de importanţă locală şi realizarea altor forme de autoadministrare locală în corespundere cu Legile Republicii Moldova”.

5.   Alte măsuri de susţinere de stat a cetăţenilor, cere întemeiază vatre a neamului, sunt stabilite prin Legile Republicii Moldova şi actele normativ-juridice ale organelor autoadministrării publice locale.

Articolul 9. Aplicarea prezentei Legi în privinţa cetăţenilor care întemeiază vatre a neamului pe terenurile de pământ, achiziţionate până la intrarea în vigoare a prezentei legi.

1. Prezenta lege se aplică în privinţa tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, care întemeiază vatre a neamului pe terenurile de pământ, acordate cetăţenilor sau procurate de aceştia până la intrarea în vigoare a prezentei legi.

  1. Terenurile de pământ, aflate  în proprietate de stat sau municipală şi acordate cetăţenilor în arendă pentru dezvoltarea gospodăriei casnice auxililare, pentru utilizare în calitate de gospodării ţărăneşti (de fermieri), pentru grădinărit, legumicultură, în calitate de locuri de odihnă, pentru îndeletniciri agricole sau pentru producţie agricolă, sunt transmise cu titlu gratuit cetăţenilor cu drept de proprietate privată pentru constituirea de vatre a neamului în corespundere cu dispoziţiile prezentei legi în baza cererii cetăţeanului către organul abilitat al puterii de stat sau organului de autoadministrre publică locală după expirarea termenului de 3 ani din momentul încheierii contractului de arendă cu condiţia utilizării corespunzătoare a acestui teren de pământ.
  2. Terenurile de pământ cu suprafaţa de nu mai mici de 1 hectar, aparţinând cetăţeanului cu drept de proprietate sau cu drept de arendă sunt acordate acestuia pentru practicarea grădinăritului, legumiculturii, pentru utilizare în calitate de locuri de odihnă, de gospodării individuale auxiliare, pentru creşterea animalelor, cositul fânului sau păşunatul vitelor, având hotare comune sau neavind hotare comune dar care insumeaza nu mai putin de 1ha si pot fi consolidate( in baza deciziei Guvernului RM privind consolidarea terenurilor) pot fi constiuite de cetăţean ca  vatra a neamului unică.In baza cererii cetăţeanului către organul abilitat al puterii de stat sau organului de autoadministrare publică locală sunt pasibile de constituire într-un teren de pământ unic acordat cu titlu gratuit cetăţeanului cu drept de proprietate privată pentru constituirea de vatra a neamului ţinând cont de cerinţele, stipulate în punctul 2 al articolului 2 din prezenta Lege.
  3. La cererea cetăţeanului care este proprietar, moşier, agricultor sau arendaş al terenului de pământ, acordat pentru dezvoltarea gospodăriei casnice auxililare, pentru utilizare în calitate de gospodării ţărăneşti (de fermieri), pentru grădinărit, legumicultură, în calitate de locuri de odihnă, pentru îndeletniciri agricole sau pentru producţie agricolă, pentru creşterea animalelor, cositul fânului sau păşunatului vitelor, organul abilitat în termen de 30 de zile modifică „utilizarea autorizată a terenului de pământ” prin  „constituirea  moşiei de familie”  cu condiţia că suprafaţa terenului de pământ indicat este de nu mai mică de 1 hectar şi nu depăşeşte dimensiunea minimală a terenului de pământ al vatrei neamului, stabilit în corespundere cu cetinţele prezentei Legi. Desfăşurarea audierilor publice şi obţinerea de către cetăţean a autorizaţiilor sau coordonărilor prealabile cu organele puterii de stat şi ale autoadministraţiei publice locale, nu sunt necesare. Concomitent, nu poate fi respinsă cererea cetăţeanului privind modificarea „utilizării autorizate a terenului de pământ” prin „constituirea  vatrei neamului” în legătură cu lupsa acestui tip de utilizare autorizată printre tipurile utilizării autorizate, prevăzute de zonarea teritoriilor.

Articolul 10. Intrarea în vigoare a prezentei legi.

 

 

Notă explicativă la proiectul Legii Republicii Moldova „Cu privire la Vatra Neamului”

Prezenta lege pune bazele renaşterii Moldovei, a dezvoltării durabile pe termen lung a societăţii şi a statului, prin renaşterea zonelor rurale şi agricole ale ţării. Garantând dreptul cetăţenilor Republicii Moldova la pământ, ce constituie patrimoniul naţional principal, prezenta lege accentuează prioritatea pământului, ca necesitate primordială pentru viaţa şi activitatea umană. Ea confirmă importanţa pentru om a pământului, ca patrimoniu inalienabil al familiei şi neamului.

În conformitate cu prezenta lege fiecărui cetăţean Moldovean îi este garantat dreptul de a-şi crea propria vatra a neamului. Acest drept include alegerea de către cetăţean a terenului de pământ, acordarea gratuită, cu titlu de proprietate, de către stat a acestui teren, construcţia pe el a vatrei neamului, deţinerea, utilizarea şi constituirea moşiei de familie, precum şi transmiterea vatre neamului prin moştenire.

001

Рис.1. Schema generală a  vatrei neamului.

(Gardul viu,Stupurile,beciul,casa, livada,câmp, baia, lacul, garajul, grajdul, fântâna, grădina)

 

Suprafaţa minimă a terenului, acordat gratuit de către stat cetăţeanului pentru constituirea de vatra a neamului, este de un hectar. Un teren cu o asemenea suprafaţă va permite crearea unui sistem ecologic echilibrat, cu plantaţii multianuale fructifere, pomicole şi de plante perene, construcţia obiectelor acvatice şi a zonelor verzi – habitate de animale, păsări, insecte şi alte organisme vii.

Activitatea cetăţeanului şi a membrilor familiei sale în vederea creării pe acest teren a gospodăriei de conac (cătun), este realizată în scopul creării unui mediu vital perfect pentru copiii, nepoţii şi strănepoţii săi, ceea ce conferă amenajării terenului vatrei neamului un caracter de protecţie şi revitalizare a naturii. Astfel de gospodării au prioritatea prin faptul, că pământul este valorificat ca obiect natural protejat, fiind componenta de bază a naturii ca resursă naturală, utilizată pentru beneficiul generaţiilor actuale şi viitoare.

Varietatea tipurilor de activitate agricolă (grădinărit, horticultură, viticultură, floricultură, apicultură, piscicultură, avicultura, zootehnie, etc), permite organizarea producţiei agricole în astfel de gospodării, conform modelului de organizare a proceselor naturale în cadrul ecosistemelor, creator şi gestionar al cărora este omul şi familia lui, care locuiesc pe această moşie din generaţie, în generaţie (neamul).

Îmbinarea activităţii agricole şi de protecţie a mediului, cu reşedinţa permanentă a omului şi familiei sale (neamului) pe acest pământ, condiţionează canalizarea întregii activităţi a creatorilor moşiilor de familie spre perfecţionarea mediului ambiant vital. Acest lucru se manifestă prin îmbunătăţirea structurii solului şi a fertilităţii pământului, implementarea sistemelor agricole ecologice, conservarea şi crearea condiţiilor de dezvoltare a speciilor rare şi valoroase de plante, îmbunătăţirea fondului semincer, conservarea şi îmbunătăţirea fondului genetic al animalelor, păsărilor şi albinelor, crearea unor opere de arhitectura şi artă peisagistica în procesul de amenajare a grădinilor, livezilor, parcurilor şi zonelor de odihnă, înverzirea teritoriilor rurale, practicarea unui mod de viaţă sănătos, dezvoltarea potenţialului spiritual şi de creaţie al neamului, naşterea unor copii sănătoşi şi creativi, revitalizarea culturii rurale, renaşterea meşteşugurilor populare, a datinilor şi tradiţiilor.

Viaţa în mediul rural, nu doar, îl readuce pe om în sânul naturii, dar îi trezeşte, de asemenea, sentimentul dragostei de natură şi de munca. În condiţiile unui cerc social restrâns, sporeşte responsabilitatea omului pentru acţiunile sale, onestitatea în relaţiile cu cei din jur, necesitatea ajutorului reciproc. Transparenţa rezultatelor muncii zilnice a creatorilor de vatre a neamului, cu implicarea generaţiilor mai în vârstă şi tinere, poate oferi pacea şi liniştea generaţiei mai în vârstă şi aduce la un nivel calitativ nou procesul de educaţie şi instruire a copiilor şi tinerilor.

Importanţa socială deosebită avatre neamului şi caracterul ecologic al activităţii fondatorilor ei, determină caracterul non-patrimonial al dreptului de succesiune asupra vatrei neamului.  Acest drept se manifestă prin:

– acordarea cu titlu gratuit a terenurilor de pământ cetăţenilor Republicii Moldova;

– eliberarea acestor cetăţeni de impozitele pe bunurile produse şi funciare;

– inacceptabilitatea răsfrângerii responsabilităţii pentru obligaţiile cetăţeanului şi a familiei sale asupra terenului de pământ şi construcţiilor locative de pe teritoriul vatrei neamului.

Caracterul non-patrimonial al dreptului la vatra neamului, se exprimă, de asemenea, prin faptul că în raport cu un astfel de teren nu se aplică regimul patrimoniului imobiliar: el nu poate fi cumpărat, vândut, ipotecat, arendat, divizat în părţi, transmis unei persoane juridice, etc. Vatra neamului este locul de înrădăcinare a neamului şi este un bun inalienabil al acestuia. Aceste clauze determină caracterul infinit (veşnic) al dreptului de proprietate asupra terenului vatrei neamului, imposibilitatea de a confisca vatrei neamului şi inadmisibilitatea înstrăinării ei pentru necesităţile de stat sau municipale. Introducerea şi garantarea de către stat a acestor prevederi este una dintre cele mai importante componente ale prezentei legi.

Stabilitatea şi inflexibilitatea drepturilor funciare, siguranţa persoanei de faptul că acest teren de pământ îi este oferit pentru totdeauna, că el va fi al copiilor, nepoţilor şi strănepoţilor săi, este prima condiţie de creare a unei astfel de atitudini faţă de utilizarea pământului, când omul este motivat să-şi investească toate forţele în lotul de pământ, timp de secole, întru beneficiul propriu şi al familiei sale, care locuieşte împreună cu el pe acest pământ. Astfel, dorinţa naturală a omului de a-şi îmbunătăţi mediul vital şi de a crea bunăstarea familiei sale, duce la îmbunătăţirea mediului natural, consolidarea economiei naţionale şi sporirea bunăstării statului.

Statutul juridic special al vatrei neamului, care este parte indivizibilă a statului şi proprietate inalienabilă a cetăţeanului, creează perspectiva dezvoltării materiale şi spirituale, îi oferă cetăţeanului şi urmaşilor lui încrederea în viitor, credibilitatea conducerii ţării, contribuie la unitatea întregii naţiuni. Cetăţeanul se transformă din persoană consumatoare, în persoană creatoare, responsabilă pentru familia sa, pentru Neamul său şi pentru prosperitatea Ţării sale. Drept urmare, în Republica Moldova va începe dezvoltarea gospodăriei agricole de conac şi cătun, terenurile părăsite vor fi acoperite cu grădini şi livezi, fiecare familie Moldava va fi în măsură să-şi asigure necesarul de produse alimentare ecologice, să locuiască într-un mediu ambiant favorabil, să-şi construiască propria casă pe propriul teren de pământ, să ofere copiilor şi nepoţilor săi un mediu de viaţă mai bun, să le dăruiască Patria.

Dragostea conştientă faţă de Patrie, întruchipată în vatra neamului şi crearea unei noi imagini a statului Moldav, constituit din frumoase vatre a neamului, vor stimula renaşterea valorilor naţionale pierdute, a principiilor de neam şi de bună vecinătate a popoarelor, menţinerea integrităţii ţării şi multiplicarea bogăţiilor naturale ale ei. Noile paradigme ale relaţiilor dintre om, societate şi natură, vor duce la ameliorarea sănătăţii naţiunii şi a popoarelor ţării, protejarea naturii şi crearea unei economii noi, ecologice, garantul securităţii alimentare a statului. Republica Moldova va lua calea civilizaţiei demne de mileniul trei.

Astfel, adoptarea Legii  „Cu privire la Vatre a Neamului” vă permite:

– revigorarea satului pe o nouă bază;

– popularea terenurilor, situate departe de centrele comerciale mari;

– depopularea  oraşelor mari, ceea ce va detensiona sarcina infrastructurilor acestora;

– reducerea tensionării sociale şi a şomajului;

– lichidarea sărăcie şi a mizeriei;

– facilitarea soluţionării problemei spaţiului locativ;

– întărirea instituţiei familiei şi soluţionarea problemei demografice;

– îmbunătăţirea ecologiei habitatului uman;

– reducerea ratei criminalităţii;

– reducerea capacităţii caselor de copii şi azilurilor de bătrâni;

– restabilirea fertilităţii terenurilor agricole;

– îmbunătăţirea aprovizionării cetăţenilor cu produse alimentare ecologice;

– implementarea proiectelor pe termen lung, de creare a plantaţiilor multianuale fructifere şi forestiere;

– antrenarea maselor largi ale populaţiei în managementul mediului;

– păstrarea şi dezvoltarea diversităţii biologice a florei şi faunei;

– consolidarea securităţii alimentare şi ecologice a statului.

Toate acestea în ansamblu vor oferi posibilitatea creării unei baze solide pentru renaşterea spirituală a societăţii, consolidarea suveranităţii statului, unitatea popoarelor, integritatea şi prosperitatea Republicii Moldova.

 

STRUCTURA ŞI CARACTERISTICILE PREVEDERILOR
PRINCIPALE ALE PROIECTULUI Legii cu privire la „VATRA NEAMULUI”

 

Proiectul Legii federale „Cu privire la vatra neamului” constă din 10 articole.

Articolul 1 defineşte conceptele de bază ale proiectului de lege: vatra neamului, gospodărie de conac (cătun), aşezare de vatre a neamului, organ abilitat.

Articolul 2 al proiectului de lege defineşte condiţiile de acordare a terenurilor de pământ cetăţenilor. Terenurile de pământ pentru crearea de vatre a neamului pot fi oferite cetăţenilor Republicii Moldova  din cadrul terenurilor agricole, terenurilor comunităţilor rurale şi a terenurilor forestiere. Dreptul de a primi gratuit un teren pentru vatra a neamului se acordă cetăţenilor republicii Moldova o singură dată. Obţinerea repetată a terenului pentru vatra a neamului nu este permisă. În cazul nevalorificării terenurilor de pământ, ele urmează a fi confiscate, ca neutilizate conform destinaţiei. Condiţiile şi ordinea acordării sau retragerii terenurilor de pământ vor fi stipulate printr-o Hotărâre specială a Guvernului republicii Moldova.

Articolul 3 stabileşte statutul juridic al terenurilor de pământ pentru vatra neamului, reieşind din drepturile non-patrimoniale asupra vatrei neamului (inadmisibilitatea punerii sub sechestru a terenului de pământ contra obligaţiilor, confiscării, sechestrului pentru uz public). În aceeaşi parte este inclusă, de asemenea, o interdicţie, privind schimbarea destinaţiei iniţiale a terenului de pământ pentru moşia de familie, precum şi limitarea posibilităţii de a fi divizată în părţi.

Articolul 4 din proiectul de lege defineşte caracteristicile posesiei, utilizării şi înstrăinării vatrei neamului. Prezentul articol garantează posibilitatea de a transmite proprietatea familiei prin moştenire, indiferent în bază cărei prevederi organul abilitat i-a oferit cetăţeanului terenul. Terenul de pământ al vatrei neamului nu poate fi transmis altor persoane sau entităţi, cu excepţia transmiterii unei rude apropiate.

Articolul 5 stabileşte drepturile fundamentale ale cetăţeanului de a constitui vatra neamului. Cetăţeanul are dreptul de a desfăşura pe terenul de pământ lucrări agricole şi de mediu, precum şi de construcţie a unei case de locuit individuale, de a o înregistra cu drept de proprietate şi viză permanentă de domiciliu. Ca regulă de bază, se introduce o prevedere ce stipulează, că amenajarea vatrei neamului este o lucrare personală, îndeplinită de către persoane, legate prin rudenie apropiată (sau) prin capacitatea socială a cetăţenilor Republicii Moldova.

Articolul 6 al proiectului de lege garantează dreptul cetăţenilor RM la organizarea aşezărilor de vatre a neamului. Acest drept se reflectă în faptul că cetăţenii, ale căror vatre a neamului sunt situate pe parcelele unui teren consolidat au dreptul să formeze vatra a neamului, iar grupuri de iniţiativă ale cetăţenilor pot obţine un teren consolidat, cu suprafaţa totală corespunzătoare numărului de cereri ale cetăţenilor care doresc să constituie împreună vatre a neamului. Principala condiţie pentru realizarea acestor drepturi este elaborarea de către locuitorii a planului aşezării şi aprobarea de către direcţiile de arhitectură şi urbanism a proiectului arhitectural al aşezării de vatre a neamului.

Articolul 7 din proiectul de lege prevede posibilitatea instaurării în jurul aşezării de vatrea  a neamului unei zone ecologice, conform cerinţelor legislaţiei mediului şi celor sanitaro-epidemiologice, în raport cu zonele verzi, zonele forestiere, zonele bioapicole de frontieră, zonele de protecţie specială a sectoarelor forestiere, bazinelor hidrografice ale corpurilor de apă şi altor teritorii cu condiţii speciale de utilizare sigură şi protecţie a obiectelor naturale.

Articolul 8 din proiectul de lege concretizează aplicarea în raport cu vatra neamului a legislaţiei în vigoare, în special, a legilor RM „Cu privire la dezvoltarea agriculturii”, „Cu privire la gospodăria personală auxiliară” , „Cu privire la măsurile suplimentare de susţinere de către stat a familiilor cu copii” , ” Cu privire la principiile generale de organizare a autonomiei locale în RM” . În plus, acest articol prevede posibilitatea adoptării altor acte normative de drept, inclusiv legi  „Cu privire la moşiile de familie” şi a actelor normative de drept ale organelor autoadministrării locale.

Articolul 9 se referă la aplicarea prezentei legi în raport cu cetăţenii care îşi constituie deja vatre a neamului pe terenurile, dobândite înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi. Aceşti cetăţeni vor avea posibilitatea de a modifica utilizarea terenurilor lor conform „constituirii de vatre a neamului”, cu condiţia înaintării unei cereri corespunzătoare către organul de stat împuternicit sau autoritatea autoadministrării locale. În cazul, în care aceste terenuri au fost date cetăţenilor în chirie, ei vor putea să-şi întocmească dreptul de proprietate la finele a trei ani de la data încheierii contractului de leasing, cu condiţia utilizării corespunzătoare a terenului de pământ.

Articolul 10 stabileşte data intrării în vigoare a prezentei legi..

Комментарии закрыты.