vesna

Sărbătoarea în moșie – Sciastlivoe – cu prietenii noștri din Ucraina (+Foto)

Mai 18 • Noutăți • 1343 Просмотров • Niciun comentariu despre Sărbătoarea în moșie – Sciastlivoe – cu prietenii noștri din Ucraina (+Foto)

În Moldova a venit primăvara, iar odată cu trezirea naturii, locuitorii așezării ecoligice moldovenești „Sciastlivoe ” au vrut să organizeze o sărbătoare. Și nu o simplă sărbătoare, ci una care simte reînnoirea pămîntului, aoamenilor primăvara. Nu este un secret că mulți dintre acești oameni trăiesc astăzi în Moșiile sale de familie.

Trăind pe pămînt, oamenii formează o atitudine bună față de oameni. Acest lucru se întîmplă cu fiecare persoană care începe să trăiască pe pămînt. Și dacă mulți trăiesc pe propriul lor pămînt, cum ar fi în așezările ecologice ale Moișei de Familie, atunci dragostea lor de a interacționa cu pămîntul lor pe bucățica lor, de mărimea unui hectar, numită Moișe de Familie, se extinde cu mult peste hotarele sale. Și de această dată ea a fost realizată sub forma unui festival a ușilor deschise în primăvară la „Sciastlivoe”.

Oaspeții și participanții a sărbătoarea de primăvară au fost barzii care au venit la noi din Ucraina au devenit. Aceștia sînt vecinii noștri din așezarea ecologică ucraineană „Kupelia”, celebrii barzi din „Caravana barzilor solari” – Alexandr Zotov și Vladimir Todoseiciuc.

Oaspeții noștri din Ucraina au devenit forța generatoare a sărbătorii. Experiența lor în viața și creativitatea în moșie, atît personală, cît și colectivă, ardea viu în cîmpul intereselor oaspeților și al organizatorilor întîlnirii în ”Sciastlivoe”. Conversațiile erau înlocuite cu multe melodii noi, pline de vibrații ușoare foarte apropiate spiritual de noi. Generarea sunetului cîntecelor ucrainene a reînviat percepția publicului nostru, iar cîntecele noastre moldovenești ale moșierilor din ”Sciastlivoe” le-au generat prietenilor ucraineni un flux nesfîrșit de creativitate muzicală. Ei au avut ce să spună și ce să cînte.

Imaginile profunde ale cîntecului bard, sunetele chitarei lîngă foc, s-au contopit cu melodia privighetorii întreaga noapte. Atît natura, cît și barzii au trăit voinicește momentul „aici și acum”, care a durat două zile și o noapte întreagă. Precum niște vrăjitori buni, barzii ucraineni zîmbeau uneori lor înșiși și chitarei lor, uneori prietenilor noștri moldoveni care au venit în moșie la sărbătoare din Chișinău. Ei sînt capabili să își fixeze atenția asupra sursei bunăstării, nu numai asupra sursei muzicale, ci și asupra acțiunii jocului. Pentru prima dată, moșierii din „Sciastlivoe” au fost implicați în jocuri noi în aer liber, cu gîndire asociativă și abilități tactile.

Atitudine bună, glume, imagini a percepției mondiale, erau oferite oamenilor, revigorînd pusculița comună a sărbătorii în „Sciastlivoe”.

Împreună cu toți participanții la sărbătoare am mers prin pădurea de primăvară din jurul așezării ecologice. Ne plimbam împreună cu familiile noastre, ne bucuram de toate darurile naturii, din moșia”Sciastlivoe”, pietrele și copacii, grădinile și livezile, aleile și pădurile, iarba și florile, cascadele și iazurile, plajele și peluzele și locuitorii din acest loc feeric. Fazanii, privighetorile, berzele ne-au însoțit în excursiile la Moșia de familie „Sciastlivoe”. Albinele și furnicile, broaștele și greierii ne-au cîntat „simfonia” despre structura diferită a zilei și a nopții, mișcarea soarelui și a pămîntului, imnul întregii existențe din afara orașului. Această plinătate a sărbătorii cu o nouă experiență a vieții pe pămînt ne-a oferit o amprentă a timpului.

Excursia prin moșii a impresionat foarte mult prietenii noștri din Ucraina. Ei au văzut o mulțime de așezări dezvoltate în Rusia și Ucraina, dar părerea lor despre așezarea „Sciastlivoe” din Moldova a fost unanimă: „Vă țineți bine împreună!” Pentru Moldova și Ucraina învecinată, oarecum rupte de prosperitatea economică la nivelul unui stat dezvoltat, pe prima linia a frontului, oamenii au putut să creeze un spațiu viu minunat pentru o existență sănătoasă, în cadrul tradițiilor strînse de familie în armonie cu natura.

Și cu cît simțeam mai mult spațiul viu al „Sciastlivoe”, vizitînd moșiile de familie ale locuitorilor săi, cu atît mai clar am înțeles: Sărbătoarea de primăvară din „Sciastlivoe” a pictat un nou studiu viu al măreției vieții, care îngheța în inimile noastre. Și iată că acum, la acest nivel, nu numai primăvara sărbătorește vîntul și ploaia scurtă de mai, dar și oamenii acceptă elementele naturii cu bucurie și recunoștință. Aceasta nu devine a glumă, ci un puternic curent scînteietor de energie vitală, care le trezește și îi umple cu bucurie și profund respect pentru tot ce este viu.

Observînd ceea ce ne arăta vîntul, cercetînd mărețul cer albastru, am văzut bucurie în ochii tuturor. Acolo, în ochii noștri erau toate culorile și toată înțelepciunea acestei sărbători uimitoare din „Sciastlivoe”. Desigur, prin intermediul fotografiilor noastre, puteți merge cu ușurință acolo, la festival, unde există multă bucurie, primăvară, mai și foarte puțină tristețe. Aici nu există conducere și subordonare, griji și nevoi, agitație și emoții inutile. Doar sunet viu și aer curat.

Încheierea sărbătorii în „Sciastlivoe” a fost invitația locuitorilor săi la festivalul anual de vară din „Kupelia”, unde va fi posibilă continuarea acestui format de comunicare și deschiderea unei noi resurse pentru a apropia și a împrieteni oamenii.

Poate veți reuși să prindeți festivalul nostru de primăvară și întîlnirea cu prietenii, jocul pe terenul de joacă și înotul în iaz, comunicarea oamenilor și foșnetul frunzișului tînăr, sunetele uimitoare de chitară și ploaia măruntă, drumul de pădure acoperit cu puful de la plop, căldura zilei fierbinți și voioșia nopții reci de primăvară. Dacă puteți, prindeți fotoreportajul nostru! Dacă nu, imaginați-vă doar și păstrați-l cît mai mult în memoria voastră.

vesna1

vesna2

vesna3

vesna4

vesna5

vesna6

vesna7

vesna8

vesna9

vesna10

vesna11

vesna12

vesna13

vesna14

vesna15

vesna16

vesna17

vesna18

vesna19

vesna20

vesna21

vesna22

vesna23

vesna24

vesna25

vesna26

vesna27

vesna28

vesna29

vesna30


vesna32

vesna33

vesna34

vesna35

vesna36


vesna38

vesna39

vesna40

vesna41

vesna42

vesna43

vesna44

vesna45

vesna46

vesna47

vesna48

vesna49

vesna50

vesna51

vesna52

vesna53

vesna54

vesna55

vesna56

vesna57

Похожие Записи

Lasă un răspuns

« »