eko

Produse ecologice din Republica Moldova

Apr 14 • Alte • 2614 Просмотров • Niciun comentariu despre Produse ecologice din Republica Moldova

Omul este ceea ce mănâncă. Această înțelepciune populară este confirmată de numeroase studii științifice, care arată că sănătatea umană depinde aproape 50% de nutriție corectă și bună. În ultimii ani, tot mai mulți oameni din Moldova au început să înțeleagă legătura directă între alimentație și boală. Și astăzi preferința de a consuma produse ecologice în țara noastră nu este deloc un moft.

După cum se dovedește, cel mai mare procent în rândul consumătorilor de produse ecologice în Moldova sunt mamele tinere, care doresc să-și protejeze copiii de tot felul de ingrediente chimice nocive. Pe locul al doilea sunt adepții unui stil de viață sănătos – oamenii pasionați de yoga, vegetarieni, vegani. Pe al treilea loc sunt cei care din motive de sănătate sunt forțați să mănânce alimente sănătoase (alergicii, diabeticii, persoanele cu inima bolnavă, etc.). Conform sondajelor, 58% dintre respondenți sunt dispuși să cumpere alimente ecologice, chiar și la un cost mai mare. Însă încă nu putem vorbi despre saturația pieței cu produse ecologice. Acest segment încă așteaptă antreprenorul său.

Deocamdată, la noi nu este atât de simplu să găsești produse de calitate. Deși cererea, desigur, creează oferta. Și, treptat, în orașele din Moldova apar noi puncte de vânzare, ce oferă produse organice. Dar, totuși, în cele mai dese cazuri trebuie să mergi la piață pentru a procura produse alimentare ecologice.

„Căutarea produselor cultivate fără chimicale la piața Centrală din Chișinău e asemănătoare cu o investigație”, – ne împărtășește experiența interlocutorul meu, Nicolae Malachi. Pentru mai mulți ani el este adeptul unui stil de viață sănătos, iar anul trecut a decis să creeze propria sa întreprindere de producere a produselor ecologice.
– Pentru a trăi o viață sănătoasă și frumoasă, trebuie să mâncăm alimente sănătoase – spune Nicolae. – Acest lucru familia noastră a învățat încă de demult, și de atunci încercăm să consumăm alimente utile, de calitate, adică acele, care sunt cultivate în condiții naturale. Din fericire, la noi în Moldova încă sunt destui agricultori de bună credință, care nu folosesc îngrășăminte chimice, și pe piață putem găsi fructe și legume foarte bune. Desigur, avem și suficienți intermediari. Iar aceștea nu sunt foarte preocupați de calitatea și caracterul ecologic a produselor sale. Prin urmare, este necesar să vorbim cu vânzătorul, să dezvoltăm spiritul de observație, să punem întrebări corecte. Astfel, probabilitatea unei alegeri nepotrivite se reduce la zero, dar aceasta ia prea mult timp.

Și totuși, solul fertil și clima blândă de-a lungul anilor permit locuitorilor din Moldova să se bucure de roșii, castraveți, ardei, mere, prune crescute aproape fără adaosuri chimice pe terenuri mici, în sate sau la vile. Deci, putem simți imediat diferența dintre fructele sau legume, crescute „acasă” și „în câmp”. Iar omul de la natură tinde spre tot ceea, ce e mai bun.

Pentru a fi 100% siguri de calitatea produselor, Nicolae și familia sa s-au mutat într-o casă pe pământ, unde își cresc legume și fructe cu propriile mâini. Dar s-a dovedit că este imposibil să devii pe deplin auto-suficient pe nouă sote de teren, de aceea familia Malachi încă cumpără anumite produse. De-a lungul anilor ei au reușit să găsească o mulțime de oameni părtași, care gândesc la fel, și pentru care un mod de viață corect și o dietă sănătoasă sunt cu adevărat importante. Comunicarea cu astfel de entuziaști și l-a inspirat pe Nicolae să creeze propria sa companie ce se ocupă cu creșterea produselor ecologice ”Livada organică”.

Pentru aceste scopuri a fost achiziționată o instalare pentru uscarea fructelor și legumelor, precum și o linie de producție a roșiilor zvântate cu ulei. Primul an a fost unul de încercare. Cea mai mare parte a producției s-a vândut printre prieteni și cunoscuți, iar rezultatul principal al anului a fost participarea la expoziția „Fabricat în Moldova”, unde compania și-a prezentat produsele sale – piersici, pepeni, bostani, mere și pere uscate. Succesul la cumpărătorii potențiali a depășit toate așteptările. În acest an, familia de antreprenori intenționează să-și desfășoare activitatea pe o scară mai largă și să înceapă să exporte producția sa în Rusia. Iar în perspectivă – și în Europa. Pentru a înțelege mai bine tendințele de pe piața mondială a produselor ecologice acestui an Nicolae pleacă la expoziția World Expo-Milano 2015.

Aceste expoziții sunt întotdeauna niște evenimente de talie mondială. Este suficient să ne amintim că faimosul Turnul Eiffel a fost proiectat și construit pentru una dintre aceste expoziții – Paris Expo în 1889. Moldova participă la Expoziția Mondială pentru a doua oară. Pentru prima dată țara noastră a participat la un astfel de eveniment în 2010, în Seul. Tema principală a Expo-Milano 2015 va fi siguranța alimentară. Pentru Republica Moldova, ca o țară unde temelia succesului economic este agricultura, această expoziție oferă o șansă mare de promovare a produselor locale, și, ca și pentru interlocutorul nostru, de exemplu, de a vedea cele mai recente realizări mondiale în producția produselor alimentare de înaltă calitate și sigure pentru sănătatea umană.

Republica Moldova de mai mulți ani se poziționează ca o țară cu un mare potențial pentru producția produselor ecologice din domeniul agriculturii și zootehniei. Tot mai multe gospodării trec la tehnologii ecologice. Pe an ce trece crește numărul produselor trimise peste hotare – cereale, semințe, nuci, alune, mure ecologice. În nordul Moldovei, în raioanele Briceni și Dondușeni există livezi de mere, unde de mai mult timp nu se mai folosesc pesticide pentru a proteja copacii împotriva dăunătorilor. Se dezvoltă activ și eco-tendința în vinificație.

În satul Budești se află ferma lui Nicolae Cojocaru. El a lăsat munca la birou de dragul agriculturii. A cumpărat un lot de teren și își crește legume fără erbicide și pesticide. Nicolae susține că produsele ecologice sunt acele, care au fost cultivate în condiții cât mai apropiate de cele naturale. El nu consideră buruienile ceva dăunător sau malefic, chiar împotrivă – el crede că după ce cultura a trecut o treime a perioadei de vegetație, plivitul este foarte dăunător, deoarece plantele „buruiene”, ajută în crearea ecosistemului perfect pentru zona dată.

Un alt susținător al agriculturii ecologice este Harry Iațco. Moșia sa de familie se află în satul Nemțeni. Anterior, pe acest teren creștea o grădină veche abandonată. Harry a pregătit solul, a adus butași din Italia și a început să crească struguri ecologici, naturali. El este un susținător al modului sănătos de viață, și în ultimii ani practică o dietă de alimente crude.
Harry a stabilit o relație cu Oficiul de Biosecuritate din Chișinău și își prelucrează plantațiile doar cu produse biologice naturale pe bază de alge. Potrivit lui Harry, dacă la început cel mai important aspect era obținerea câștigului din agricultură, acum problema profitului a plecat pe al doilea plan. De-a lungul anilor petrecuți în muncă pe teren, el a regândit multe lucruri în viață, și acum crește struguri pentru propriul său plac. Deși Harry are studii superioare în aviația tehnică.

În satul Roșu a raionului Cahul trăiește un susținător a permaculturii – Constantin Furtuna. Pe el l-a atras idea agriculturii naturale, fără chimicale, irigare și săpat. Lui Constantin întotdeauna îi plăcea să-și petreacă timpul în grădină, dar prelucrarea solului în mod tradițional este foarte grea și nu întotdeauna profitabilă. Și când a aflat despre experiența lui Sepp Holzer, și-a dat seama imediat că permacultura este exact ceea, ce căuta. Constantin încă nu are produse pentru vânzare, deocamdată, din grădină se hrănește familia sa și prietenii. Însă este sigur că în viitor va apărea un surplus de produse și, astfel, terenul va aduce profit.

În Chișinău pot fi procurate uleiuri vegetale, produse prin tehnologii de presare la rece. Și nu este vorba doar despre ulei de floarea-soarelui, dar și de nuci, porumb, semințe de struguri și altele. Cu producerea și comercializarea acestor uleiuri se ocupa compania „Rovazena”. În punctele de vânzare de marcă ale acestei societăți, situate în holul Ministerului Agriculturii și pe str. Aleco Ruso 1, sunt prezentate nu doar uleiurile, dar și alte produse ecologice moldovenești.

O gamă largă de produse ecologice pot fi achiziționate și prin intermediul magazinului electronic gastronom.md. Creatorul acestui proiect este Lyudmila Zagorodnuk, iar ideea de a crea o astfel de resursă i-a apărut în legătură cu nașterea fiicei, căci anume atunci Lyudmila a simțit lipsa alimentelor ecologice pentru familia sa, și, prin urmare, a decis că nișa goală trebuie să fie umplută. O atenție deosebită este acordată uleiurilor vegetale de înaltă calitate și condimentelor. Ludmila este convinsă că utilizarea corectă a condimentelor și uleiurilor este cea mai reușită metodă pentru a preveni boli, a vindeca și a aduce în viața de zi cu zi o mulțime de culori noi. În sortiment sunt prezentate, de asemenea, produse de panificaţie fără drojdie, produse lactate naturale și legume organice.

Unul dintre cele mai renumite remedii naturale este mierea de albine. Și cea mai bună miere de calitate este produsă atunci, când albinele nu locuiesc în stupe, ci în butuci. La mierea obținută de la albinele, crescute în butuci, numărul diastazic este mult mai mare, decât la acea din stupi. Creșterea albinelor în butuci necesită mai puțină implicare în viața coloniei, e mult mai naturală și simplă. Coloniei îi vine mai ușor de a trăi într-un mediu prietenos, cu intervenție umană minimă. În așezarea noastră ecologică Sciastlivoe, ce se află în raionul Orhei, se produce anume această miere bine cunoscută pentru calitățile sale vindecătoare. De asemenea, aici colectăm ierburi, plante medicinale și fructe de pădure.

În general, dacă doriți să găsiți produse cu adevărat sănătoase la noi, în Moldova – este destul de real. Interesul față de produsele alimentare ecologice și organice este în continuă creștere, atât la producător, cât și la consumători. Iar cei care doresc să se implice în producția de astfel de produse au perspective excelente.

Ian Corăuș

 

Источник: ecology.md

Похожие Записи

Lasă un răspuns

« »