obrazy

Imaginile și viziunile care conduc omenirea în 2016

Ian 7 • Articole • 1446 Просмотров • Niciun comentariu despre Imaginile și viziunile care conduc omenirea în 2016

Vom începe să „deschidem cutia Pandorei” cu o temă un pic ieșită din comun, și anume vom vorbi despre imaginile care conduc lumea și omenirea. Subiectul nu este defel simplu și necesită o sinceritate maximă. Imaginile ne înconjoară peste tot. Iată câteva exemple: expresia banală ”a duce un stil de viață activ” influențează oamenii într-un fel magic deja pentru mai multe generații. Rar cui îi vine în gând să se îndoiască în justețea ei. Persoana poate să dezvolte o abordare inovatoare, sau să se ocupe de ”auto-dezvoltare” și așa mai departe. Este ceea ce ne place sau nu prea. Dar nu putem ignora magia imaginilor exprimate prin cuvinte, imagini vizuale, sunete, stări de spirit, sentimente, emoții. Suntem atât de ușor atrași de farmecul și influența lor, că imediat începem să le cultivăm în sine, e ceva de ce ne infectăm reciproc. Imaginea vine dintr-o melodie, o carte, un film și pune persoana în mișcare. Imaginile sunt o modalitate de valorificare a lumii, de creare a unei realități comune; ele funcționează ca o suprastructură asupra conștiinței umane. Totodată, ele conțin o putere incredibilă. Fiind suprapuse asupra personalității umane, imaginile sunt capabile să schimbe lumea mai rapid și mai amplu decât orice armă sau tehnologie. ”Adevărul” foarte veche despre faptul că lumea este condusă cu ajutorul principiului de morcovi și bastoane se aplică și la subiectul nostru privind imaginile. Imaginea și este acel morcov dulce și delicios, un fel de ideal estetic, care îndeamnă și organizează persoana de bună voie. Imaginea transformată în vis motiveaza omul să fie activ.

Imaginea este o substanță absolut virtuală și nu are nici o bază materială. Prin urmare, imaginile întotdeauna necesită niște obiecte fizice, de exemplu, ființe umane, care le vor alege și le vor întruchipa. Imaginea este o formă pentru materie.

Aproape întotdeauna suntem ostaticii imaginilor. Poate e de aceea că nu noi creăm imaginile după care și pentru care trăim. Acestea sunt create și scoase la iveală cu ajutorul artei. Ca emițători servesc cinematografele, teatrele, concertele, emisiunile, articolele, internetul. Iar creatorii adevărați a acestor imagini rămân în spatele scenei, incognito. În fața noastră apar doar executorii: regizorii, poeții, barzii, artiștii, imagemakerii, politologii, make-up artiștii, jurnaliștii, publiciștii. De obicei, în lumea cotidiană prea agitată și stresată oamenii nici nu au suficientă conștientizare și voință pentru a accepta sau refuza un morcov proaspăt și dulce.

Ce fel de morcovi proaspeți ne-au pregătit în anul 2016.

Cu alte cuvinte, vom explica acel set de caracteristici, care permite omului să nu se îndoiască, că e ”tare și mare”, și că tot ce face e corect.

Am observat că în ultima vreme era foarte populară imaginea omului cu super-abilități, de care nu dispun alți oameni, super-eroul este des proslăvit în diferite filme și piese de artă. Acest super-erou din filme și jocuri de calculator salvează lumea și acest fenomen nu are nici sfârșit nici margine. Vizionând asemenea capodopere, cei mai puternici și de rară voință oameni au cultivat în sine cine și ce a putut, au consemnat toate acestea în cartea recordurilor și s-au calmat. Sau în cel mai rău caz filmau remarcabile sale posibilități și le puneau pe youtube. Au primit pentru asta vizionări, medalii, onoruri, faimă, bani și, de asemenea, se calmau. Astfel pâna la salvarea lumii nu s-a ajuns.

Dar iată au venit anii 2015-2016, și este evident că toate posturile pur și simplu explodează de o rafală de știri, care stimulează creșterea unei puteri agresive și furiei ”drepte”. Un pic mai devreme, pe parcursul ultimilor cinci ani omului de rând îi era suficient doar să fie bogat și să se străduiască să posede bunuri materiale – atribute de prosperitate. Întreaga comunitate de oameni unită în state și uniuni de state, condusă de o imagine a raiului tehnocratic pe pământ, se grăbea să producă și să consume bunuri. Imaginea a făcut din om un producător și consumator fericit, care își dedica tot timpul și energia pentru a face bani și ulterior a face o excursie la supermarket. Dar acum eroul nostru „cool” trebuie să fie conștient de puterea sa și s-o exprime în lumea exterioară. Aceste ambiții creează o nouă caracteristică a eroului modern – acesta deja are dușmani care merită învățați o lecție. În calitate de dușmani ne sunt impuse întregi țări, religii, popoare, opinii, clanuri, concurenți, oligarhi. Acum eroul modern, sub influența imaginii de ”însemnătate” trebuie să lupte și accentueze abilitățile sale de manipulare. Astăzi chiar și bunicile știu să facă politică. Acestea își apără interesele în luptele la bucătărie, prin telefon, în transport public și la supermarket. În același timp guvernele se ocupă de redistribuirea bunurilor materiale. În lume se venerează politica externă. Asta înseamnă că în loc de a se ocupa cu dezvoltarea internă, conducătorii statelor se ocupă de vecinii mai apropiați sau îndepărtați. Și fiecare țară mică vrea să stea sub aripa unei țări mai mari și mai puternice pentru a se simți mai mare și la fel de influentă. Această luptă pentru influență se petrece la nivel de războaie și conflicte între țări, între corporații, între cetățenii aceluiași stat, între soți, între copii, între generații, între imaginile principale, imaginile care conduc lumea. Acest război pentru influență există datorită preponderenței unei imagini – imaginii unui domnitor sau stăpânitor. Iar domnitorul are nevoie de slujitorii, are nevoie să extindă sfera influenței sale. Fără asta nu se mai poate bucura de viață.

Sursa noastră – ecology.md – propune și promovează un stil de viață cumpănit, în sânul naturii, în așezări ecologice și în numele generațiilor viitoare, care vor consolida imaginea și, probabil, vor crea o realitate nouă. În așezarea noastră – Sciastlivoe – deja acum vin în vizită niște tineri foarte interesanți și eco-conștienți din țări diferite, care se interesează de noi ca de un proiect unic, care a devenit ca și patrimoniul Republicii Moldova. Călătorind prin alte țări întotdeauna întâlnesc același interes și înțelegere, și oamenii sunt foarte interesați de mișcarea ecologică în toate manifestările sale. Oamenii din întreaga lume reacționează cu mare interes la ideea de viață în așezări ecologice. Întotdeauna mă conving în perspectivele și marele potențial a acestei imagini puternice, care câștigă adepți și se dezvoltă în jurul a asemenea focarilor de viață simplă și adevărată, cum este așezarea noastră. E remarcabil că imaginea creată de pustnica Anastasia undeva în taigaua siberiană se materializează în ceva estetic frumos și foarte dinamic în țara noastră, în Moldova. Noi, locuitorii din Sciastlivoe, sub influența acestei imagini ne amenajăm moșiile, creăm familii și copii, sădim copaci și creștem animale, și găsim o mulțime de prieteni devotați. Obținem ceva mult mai important decât poate oferi imaginea stăpânului despre care am scris la începutul articolului. Uneori și noi încercăm să întruchipăm imaginea aceasta, însă nu poate dura prea mult, pentru că aici și moșia ta, și casa. și animalele, și familia țin foarte mult cu tine și cu natura. Iar natura este elementul care necesită o abordare diferită. Natura, copiii și animalele au nevoie în primul rând de dragoste, responsabilitate și grijă, care se manifestă prin fapte și după prioritate. Aici nu cauți cine e șef și cine e de vină, deoarece acest lucru pur și simplu nu are sens și nu dă rezultate. Avem unde pune în aplicare energia sa – în spațiul viu în mărime de un hectar, nu mai puțin. Iar vecinii și prietenii întotdeauna ne vor da o mână de ajutor, când vei avea nevoie, e suficient doar să te uiți în ochii lor și să vezi tot ce se întâmplă cu tine, aici și acum. Uneori prietenii ajută la construirea casei pentru un om, iar, ulterior, se dovedește că pentru o familie întreagă. Sau ajută la construirea unui grajd pentru cal, care apoi devine un prieten și o sursă de bucurie. Eu descriu viața noastră, care s-a născut sub influența cele mai puternice imagini, pe care am întâlnit-o vreodată. Și vreau să mulțumesc tuturor vecinilor mei din Sciastlivoe. Începând anul 2016 în contact cu ei am văzut lumina și un punct de reper, și cred doar în ceea că împreună creăm o lumea vie și minunată.

Valerii Catruc

Похожие Записи

Lasă un răspuns

« »